torsdag 26 maj 2011

två längre citat från: Kitimbwa Sabuni http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/21/skyll-inte-sds-framg-ngar-p-integrationspolitiken ,
i linje med t.ex.: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/85589

"De två myterna att integrationspolitiken har havererat och att man inte får prata om integration, tillsammans med den svenska motviljan mot att diskutera ras och därmed rasism har krattat manegen för SD. Men det är värt att komma ihåg att det inte är SD själva som grundlagt detta förhållande utan att det politiska etablissemanget från vänster till höger gjort det åt dem. Ställ er nu frågan om icke-vita svenskar varit integrerade i Sverige i den meningen att de deltog på lika villkor i det ekonomiska, sociala och politiska livet i Sverige eller för att uttrycka det på ett annat sätt: "tog jobb som svenskar vill ha". Skulle då SD:s väljare ha röstat annorlunda? Svaret är förstås nej och visar att SD:s framgångar inte har något med integrationspolitik att göra. Kan vi nu äntligen börja tala om rasism?"


"Det man kan lära från övriga Europa där rasistiska partier klivit in på scenen är att det inte spelar någon roll om länderna har mycket eller lite invandring eller hur det står till med integrationen. Deras framgångar handlar inte om invandrade människor utan är en intern vit recension av sitt samhälle. Som ett arv från århundraden av europeisk rasism finns vad vi kan kalla en vit reflex i vissa skikt att skylla alla problem på bruna och svarta människor i tider av missnöje. Det har sammanfallit med händelserna den 11 september 2001 som har gjort rasism helt rumsren så länge den tar en antiislamsk skepnad. SD har kapitaliserat fullständigt på båda dessa fenomen."

för genomgång av hur detta sker: "...den rådande socialdemokratiska ledningen med Mona Sahlin i spetsen inte bara i praktiken tycker att politik nu handlar om att böja sig inför marknadens och kapitalintressenas påbud ..."
så rekommenderar jag Saskia Sassen: "Territorium, Makt , Rättigheter" - kapitel5 "Avnationaliserade statliga målsättningar och privatiserad normbildning"


K,asS, ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar