fredag 6 maj 2011

Pressmeddelande

Pressmeddelande
2011-05-05

I samband med öppnandet av flyktingförvaret i Åstorp håller Aktion Mot Deportation Skåne en presskonferens utanför förvarets lokaler fredagen den 6 maj kl.11.

Mitt bland kontor och lagerlokaler i industriområdet utanför Åstorp på Malmövägen 7, öppnas ett förvar för oskyldiga flyktingar som ska deporteras från Sverige. Nya förvaret med 50 platser ersätter det gamla mindre förvar som låg i Örkelljunga.

Enligt svensk lagstiftning är det tillåtet att frihetsberöva asylsökande utan rättegång, utan att de begått brott och utan en fängelsedom. Detta gäller inte svenskar utan bara ”utlänningar”. Denna särbehandling av asylsökande är ett exceptionellt inslag i svensk lag.

Den svenska förvarspraktiken har de senaste åren övergått från att bara gälla exceptionella situationer till att handla om permanenta enheter. Idag har Migrationsverket cirka 215 permanenta förvarsplatser som är fördelade över sju enheter på fem orter i landet: Gävle, Flen, Märsta, Kållered och nu även Åstorp.

Rättssäkerheten för asylsökande i Sverige är satt ur spel, eftersom rättslösheten för denna grupp människor är lagstadgad. Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Människor som utnyttjar dessa rättigheter straffas av svenska staten genom att oskyldigt fängslas. Förvaren är inget mindre än Migrationsverkets fängelser för oskyldiga.

Det är tydligt att lagstiftningen inte ser alla människor som lika mycket värda. Lagstiftningen vilar på en rasistisk grund.

Detta är oacceptabelt.

Kampanjen Aktion mot deportation kräver att alla förvar stängs och att de människor som nu är frihetsberövade släpps fria.

Under presskonferensen bjuds på filmvisning och informationsmaterial delas ut.

Aktion mot deportation Skåne
Kontakt: antidep@gmail.com
www.aktionmotdeportation.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar