måndag 19 juli 2010

anteckningar från "säkerhetsspolitiskt forum" Almedals veckan

folkp - fokus på "operativ förmåga" , hur ser ni på att detta är ett uttryck för en självsyn som moralisk överhöghet? som vi var inne på förut med "godhet" . . det ligger en grundsyn på att vi här i civilisationen vet hur andra ska bygga sina samhällen. eftersom operativ förmåga insinuerar att vi ska ingripa utan mandat från de som "vi vill hjälpa" alltså de som blir drabbade av, eller tar emot, hur vi vill se på det, vår insats.
dessutom uttryck som "mer pang för pengarna" understryker en militaristisk inställning, som också går hand i hand, med en macho syn på vad försvar är.
(FP uttryckte under en senare debatt om "Sveriges närvaro i Afganistan" åsikten att vi "måste skapa framtids tro i landet" "...det är därför vi är där".


moderatern: "de bästa vapnen är de som inte används".
hur ställer ni er till på ståendet att vapen, om inte nödvändigtvis till krig, alltid leder till en potential för krig, och eller ett undertryckande av opposition och/eller sociala konflikter.

kd:
mycket av det som exporteras ej vapen utan för goda syften som - säkerhet - kina övervaknings teknik , usa-mexikanska gränsen. kallar ni det här goda syften?
som svar på farhågor om att vapen hamnar där de enligt svensk lag inte ska alltså i konflikt härdar eller hos krigförande stater tyckte KD's utsände att: vi har "hyffsad koll på vapnen"


Kass,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar