söndag 10 maj 2009

tänk, de var bra redan då!

söndag, september 02, 2007

utopi - grekiska; ou topos. ickeplats eller ingenstans

En kan se tanken om ett samhälle fritt från förtryck och hierarki som en anarkistisk utopi, eller så kan en tvärtom kanske se det som den enda hållbara vägen att gå om människan ska ha en realistisk chans, eller ens en framtid. Vi kan inte vänta, det måste till radikala förändringar på de ekologiska, ekonomiska och sociala planen. Sammanhangen ter sig cyniskt tydliga: marknadskrafterna expanderar och växthuseffekten ökar, öknarna brer ut sig och människor svälter och tvingas migrera.

Det handlar om att bryta ned komplexa sociala sammanhang i överblickbara bitar så att människor kan delta i beslutsprocesser som rör dem själva och kan lösa de problem som uppstår rakt på. Inte på ett abstrakt och komplicerat sätt som kräver experters vägledning utan på ett barns direkta, fördomsfria och i positiv bemärkelse naiva tillvägagångssätt.

Politik innebär då inte konsten att regera eller regeras utan konsten att leva gemensamt i ett samhälle. All makt utgår följdaktligen inte från folket, den stannar hos folket.

www.anarkisterna.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar