lördag 23 maj 2009

fundera på den

fredag, oktober 24, 2008
är intet före och efter döden olika?
är 'ingenting' svart eller vitt? ett vitt ark eller en svart rymd
svaret på det borde också besvara:
är handlingar/existens ljus eller mörker?



Äkthet, det som känns genuint, är inte något hittat "sig själv" utan endast en -äkta/genuin/till klarhet stark- fascination för sina egna strävanden

5 kommentarer:

  1. Om 'ingenting' skulle kunna vara en svart rymd eller ett vitt ark, vore det inte längre 'ingenting' och skulle således lika gärna kunna vara en pankakstårta.

    Förstår inte vad du menar med att en handling skulle kunna vara ljus eller mörker. Vad är i så fall din definition på ljus/mörker?

    SvaraRadera
  2. redan att vi har satt ett ord på "ingenting" gör väl ifs i så fall också att det redan är något..och att det det helt klart kan va pannkakstårta.
    använda här ganska, tycker jag, vanliga referenser till ordet och fenomenet ingenting, existenslöshet.
    ville väl få igg tankar kring, just det du frågar om, defenition av ljus/mörker fel/rätt osv.
    tankar kring vad som betraktas som något vi vill ha, då allt som automatiskt hamnar utanför.
    ok, så, oavsett då om en vill se ljust eller mörkt som 'bra' så kräver ju båda dessa referenser till inget att, handling/existens/ allt som händer eller finns är nånslags motsats till detta inget. är då inget gott eller ont? blir ju ganska banalt såhär..men 'inget' kan ju i relation till nånting som sker ses som bättre eller sämre. en misantrop t-ex. skulle u hävda att det vore bättre att inga människor fanns eftersom vi generellt bara gör en massa skit.
    vad är din definition?
    objektiviteten är den enda osanningen.
    L

    SvaraRadera
  3. relevant (kanske) läsning , bra iaf: http://webpages.ursinus.edu/rrichter/bwodefinition.html

    SvaraRadera
  4. Hm, dessa två påståenden säger emot varandra:

    "redan att vi satt ett ord på "ingenting" gör väl isf i så fall också att det redan är något..och att det det helt klart kan va pannkakstårta"

    "handling/existens/allt som händer eller finns är nånslags motsats till detta inget"

    För om "inget" kan vara en pankakstårta
    Och en pankakstårta existerar ju
    Så kan inte "inget" vara en motsats till existens.

    Att prata om ljus och mörker lite hur som helst med inslag av rätt och fel gör det väldigt svårförståeligt. Ljus är ju ganska lätt att definiera fysiskt trots att det förstås finns olika teorier hurvida ljus är partiklar eller strålning osv. Men jag antar att du inte menar ljus som ljus utan som en liknelse för något annat. Detta annat har du fortfarande inte förklarat. Det enda du sagt ät att du vill väcka tankar kring definitionen.

    Det är ungefär som att jag skulle säga " Är handlingar/existens telefoner?"
    och när du frågar vad jag menar svarar jag att jag ville väcka tankar kring definitionen av telefoner.

    Förstår alltså inte vad ljus och mörker har med inget/något/handling/existens/rätt/fel att göra, då det inte har någon definition i ditt sammanhang. Om ljus och mörker skulle kunna vara telefoner, är i så fall din definition på ljus och mörker "vad som helst" ?

    Att jämföra inget med något är dock ganska intressant men otroligt svårt att tänka sig.
    Om ditt exempel har med det att göra beror på hur man ser på det. Man kan ju se det som att MISSANTROPEN/ någon annan människa får "inget" när hen dör, som man i så fall kan se som bättre än hans plågsamma liv i bitterhet - (dock tror jag det är omöjligt att jämföra, oavsett smärta i livet)

    Om man syftar på hur bra det skulle bli för jorden, är det ju inte "inget" man jämför med eftersom jorden fortfarnade finns kvar och är något. Det är ju i så fall bara något som försvunnit, ungefär som att gå ut med soporna och säga att det är bättre miljö i köket. Det handlar inte om att jämföra inget med något, tycker jag. (om man inte definierar inget som "inga sopor")

    Min definition på vad?
    "objektiviteten är den enda osanningen."
    Det stämmer, beroende på definitionen för sanning ;)

    SvaraRadera
  5. ja jävlar, du tänker ju iaf. perfekt.
    ja asså ljus kan väl ganska lätt få representera existens, och märker då frånvaro av ljus-icke existens/ingenting.

    jo, mitt påstående att, eftersom vi satt et ord på ingenting så är det redan något var väl tänkt lite som en kommentar till att de symboler jag förslog för ingenting, skulle göra detta till nånting..

    och ja det är ungefär samma sak, om en skulle vilja väcka tankar kring defenitionen av telefoner vore det ett helt rimligt sätt att göra det på tycker jag.

    vi kanske helt enkelt ska ha flera definitioner av inget, t.ex. 'inga sopor'

    tycker dock att ljus och mörker inte borde va så svårförståeligt i sammanhanget. används ganska flytigt som symboler. 'ur mörkret stiger vi mot ljuset' har iaf för mig en väldigt klar betydelse. tycker att det är intressant vad såna symboliknormer som 'upplysning' eller 'att mörka' kan leda till.

    SvaraRadera