tisdag 3 januari 2012

"allt som inte är normalt bryter mot allmän ordning"

titeln e ett citat av en väktare på i tjänst på NK*. Det följdes upp med ett svar på frågan: vem bestämmer vad som e normalt?
som löd: det gör jag.

det här kan tyckas bara dumt, och på många plan är det just det. men det e väldigt mycket mer. det visar hur den anonyma** maktpositionen omöjliggör tänkande som sådant, men att det i det här fallet har slagit över från att vara ett blint utförande av order, till att hitta på förhållningsregler för alla andra så att ingenting skulle kunna sticka ut åt nått håll, så att garanterat ingen av alla möjliga ordningar kanske störs. Det som händer är att väktaren i fråga kan agera (situationellt) fullkomligt despotiskt, men ändå frånsäga sig ansvaret för sina handlingar.

kAss


*NK var för dagen skådeplats för en uppläsning av text angående svensk gränskontroll, först i mikrofon men efter att vi fått veta att den störde ordningen, utan den - vilket tydligen störde ordningen ännu mer.

**jag menar här en maktposition som inte vilar på egen övertygelse, dvs. en är satt att utföra en uppgift som att "hålla ordning" utan att själv ta ansvar för varför det ska vara "ordning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar