tisdag 18 januari 2011

nytt arbetsparti

en genomgång av hur det gick till när sverige fick ett nytt arbets-parti:
http://www.magnuslinton.com/2010/12/moderat-metamorfos?blogtexttype=0

Frågan e då, men ja det var väl inte så konstigt att de begreppet gick att kidnappa..?
den egentliga konflikten mellan arbetare och kapital är ju den att arbetare vill jobba mindre för kapitalet, inte mer,,, detta har socialdemokratin lyckats förvirra, byta - mot en föreställning om arbetsmoral för det allmänna bästa*. men den kapitalistiska logiken att den som har får mer, bröts inte. konflikten i fråga om resursfördelning doldes för en tid (i just Sverige dock en imponerande lång sådan), med hjälp av (den kapitalisktiska) välfärdsstaten - som dock är än mer beroende av (och bra på att skapa) tillväxt än vad en rent borgerlig politik är.

en arbetarrörelse som pratar om tillväxt (eller dess subjektiva version: mer jobb!) är inget annat än förtäckt vilseledning av en hel population - ett sätt att sätta klassmedvetenheten i arbete åt kapitalet.


vi vill jobba mindre, vi vill ha betalt för allt jobb vi gör, vi vill ha tid, att läka våra söndertrasade medvetanden, för att kunna leva.
psychicwarfare.se*detta har ju rötter hos Luther, å och också i en medeltida föreställning om att suveränens** rikedom är bra för hela befolkningen - en förestälnning som förövrigt var nödvändig för att kunna legitimera uppkomsten av territoriellt avgränsade stater.

**då kungen(som hävdade gudaskänkt rätt), idag staten eller Ingvar Kamprad(som hävdar sin rätt utifrån rikedom i sig)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar