torsdag 4 november 2010

Aktion mot deportation

Med anledning av de systematiska utvisningarna som nu sker av irakier startar vi nu detta upprop:

Berättelsen om Sverige börjar i det plan som en gång i månaden lyfter från Arlanda eller Landvetter. Planet har likt godsvagnarna i 40-talets Tyskland fyllts av människor som inte anses platsa i illusionen Sverige. Det är personer som inte har den kompetens som Sverige eftersöker inom något särskilt yrke, personer som arbetsmarknaden inte efterfrågar. Det är människor som flytt för sitt liv, lämnat ett land i krig och som nu mot sin vilja tvingas återvända till en oviss framtid där tortyr och död kan vara vad som möter dem.


Planet är specialchartrat av den Svenska gränspolisen på uppdrag av Frontex, ett EU-organ vars enda syfte är att med alla medel skyffla bort människor som inte anses höra hemma i den påhittade gemenskapen Europa. Destinationen för denna charterresa från helvetet är Bagdad, Irak . Som klassats som laglöst land av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR, ingens säkerhet garanteras där. Trots det är detta plan bara ett i mängden av de systematiserade deporteringar som nu sker.

För att förstå det absurda och högst brottsliga i denna verksamhet behövs det förtydligas att i dessa plan sitter människor. För det Sveriges och EU:s flyktingpolitik vill få oss att tro är något annat. I en retorik som påstår att det handlar om lagar som ska följas, gränser som ska upprätthållas för vår så kallade säkerhets skull, utförs ett systematiskt våld mot människor för att de råkade vara födda på fel plats vid fel tid.


I våra namn utförs brottet mot mänskligheten och om 40 år ska ingen av oss kunna säga till sina barn eller barnbarn att man inte visste vad som pågick. Deportationsmaskinen är i rullning men vi kan också försöka stoppa den. Vi uppmanar er därför att sluta upp i kampen för en mänskligare värld där liv inte kan relativiseras bort och där gränspolisens ”vi följer bara order” kallas vid sitt rätta namn.


www.aktionmotdeportation.se

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4112553

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar