måndag 7 december 2009

schweiz nästa för ETC

reaktion på artikel i ETC om "klimatet" osv. klimatspecial sidan 40. etc.se


"religionen gör världen fattigare." den fortsätter sen med att påstå att det är det faktum att det föds många barn i fattiga delar av världen (som då, som insinueras, skulle vara extra vilseledda av "religionen") skulle vara orsaken till fattigdomen. Detta är för det första en fet kränkning av alla religösa människors intelligens, och då framförallt fattiga religösa. för det andra säger påståendet att fattiga människor är fattiga p.g.a. att de är för många.. som att det överkonsumtionen hos, och exploatering från, den 'sekulära' (den rika och då intelligenta) delen av jordens befolkning inte skulla ha med saken att göra .
om ni vill kritisera religioners negativa inverkan på människor och våra samhällen(jag lever själv med devisen att vi inte behöver varken 'gods or matsers', så jag har inget emot det i sig), så får ni gärna specificera er, använda fakta (som i de andra påståendena), det finns gott om sådan fakta (t.ex. den fasansfulla effekten att hiv sprids p.g.a. framför allt kristna samfunds anti-kondom-propagerande, barn föds med hiv! . problemet är just det att de föds med hiv, inte att de föds) .
det är tragiskt om den här artikeln är så otroligt ogenomtänkt att ni har missat ovanstående slutsatser som blir en konsekvens av påståendet, men jag hoppas ändå att det är just ignorant och ogenomtänkt, att ni inte faktiskt menar det.
dessutom är påståendet i sammanhanget inte bara missriktat i den ovan beskrivna meningen genom att skylla människors fattigdom på att de själva får för många barn, utan också för att ni borde inse att den inte når, jag skulle våga påstå, en enda person som kommer avsäga sig sin tro p.g.a. den, och om den når folk som efter den skulle vilja avsäga andra människor deras tro, så kan ni flytta till schweiz allihop.

hoppas på svar, och gärna publicerad uppföljning.

.Kass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar